2010-10-12 16:04:40• hírek • Szatmar.ro

Szatmáron járt Liviu Pop Marian

A Szabad Tanügyi Szakszervezet (FSLI) országos főtitkára tiszteletét tette Szatmárnémetiben.

A szakszervezet Szatmár megyei tagjaival találkozott a vezető kedden 10 órai kezdettel. Az esemény fő témája az új tanügyi törvény volt, ugyanakkor a megjelent küldöttek kérdéseket is intéztek a titkárhoz, aki ezekre nem habozott válaszolni. A szatmárnémeti környékéről, Nagykárolyról és az avasból jött tanárok szembesülhettek a szakszervezet álláspontjával és jövőbeni terveiről is tájékozódhattak.

Marian elmondta, az eddigi megvalósításaikból kiemelné azt, hogy sikerült elérniük, hogy a júniusi, júliusi, valamint augusztusi hónapok után járó fizetésükből ne vonják le a 25%-ot, jelenleg pedig a tanárok ingázásának költségtérítéséért perelnek.

A vezető elkeserítőnek tartotta az új tanügyi törvény azon pontját, amelyben előírják a kilencedik osztály gimnáziumhoz való csatolását. Marian felhívta a figyelmet arra, hogy a középiskolákban emiatt kimarad négy év ez pedig tanári elbocsátásokat von majd maga után.

Szintén nem ért egyet a fejkvóta-alapú finanszírozás bevezetésével sem. Ezt a támogatást alkalmaznák úgy az állami, mind a magánoktatásban. A szakszervezetes szerint ennek bevezetése azt eredményezné, hogy a magániskolák megerősödnének - hiszen részben a szülőktől, részben pedig az államtól kapnák a támogatásukat -, az állami iskolákban pedig a kevésbé szakképzett tanárok maradnának. A szegényebb csalásokból való gyermekek emiatt a gazdagokétól eltérően nem részesülhetnének azonos minőségű oktatásban.

Marian szerint a szakszervezeteknek össze kellene fogniuk azért, hogy céljaikat elérjék, azonban jelenleg még nincs meg az egység, így kérdéses hogy mit sikerül megvalósítaniuk a továbbiakban.

A közeli tervek között azonban szerepel egy sztrájkőrség felállítása, amelyet a Demokrata Liberális Párt, valamint az RMDSZ székházai előtt készülnek kialakítani.


A szakszervezetek összefogását sürgette Marian
A szakszervezetek összefogását sürgette Marian


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: